Plug & Produce for the Smart Factory

Lenze Knowledge #9

Self-managing production lines are here! In the flexible production of the future, machine modules will not only be coupled automatically, they will coordinate themselves as part of a production line, communicate and interact in the production process. With the Plug & Produce concept, Lenze presents the path into this future. Plug & Produce is an open, flexible and manufacturer-independent communication and integration concept for machines and production lines, based on the OPC UA communication standard using the “administration shell” for machine description as well as their capabilities ("skills"). The white paper describes the concept of Plug & Produce, what is already possible today and which steps are necessary for successful implementation.

Download Whitepaper

Komunikacja między maszynami

Lenze Knowledge #8

Raport OMAC PackML prezentuje tematykę komunikacji między maszynami w oparciu o znormalizowane modele informacyjne (PackML). Wyjaśnia on, co kryje się pod pojęciem PackML oraz jak podzielony i zbudowany jest standard, ale przede wszystkim kładzie szczególny nacisk na argumentację korzyści z punktu widzenia użytkownika. Rzeczywiste przykłady firm Procter & Gamble, Velux i Arla Foods pokazują zalety wynikające z użytkowania PackML z punktu widzenia użytkownika końcowego. Przykłady Mettler Toledo i grupy ProMach prezentują, w jaki sposób stosowanie PacKML może przydać się także producentom maszyn. Wymienione referencje można wykorzystać także w codziennej pracy dystrybucyjnej.

Modele biznesowe w Przemyśle 4.0

Lenze Knowledge #7

W efekcie digitalizacji otwierają się coraz to nowe drzwi prowadzące do klientów, procesów i danych, które do tej pory były zamknięte lub przynajmniej dotychczas nie można było z nich korzystać w sposób ekonomiczny. Kto nie marzy o przełomowym modelu biznesowym, którym w locie można podbić rynek i pozostawić za sobą zdumioną konkurencję.

Niestety realizacja takiego marzenia nie jest łatwa. Do osiągnięcia takiego celu niezbędny jest spory łut szczęścia. Poza tym sukces oparty jest na połączeniu zasadniczego zrozumienia czynników sukcesu/porażki związanych z innowacjami, zdolnościami organizacyjnymi oraz ciężką drobiazgową pracą, które na pierwszy plan nie wysuwa osiągania planowanych wskaźników, lecz postępy w nauce. Niniejszy raport łączy te tematy i sprowadza szumny temat „nowych modeli biznesowych” z powrotem na płaszczyznę faktów z przemysłu maszynowego.

Przemysł 4.0, czyli OPC UA

Lenze Knowledge #6

Nie istnieje temat Przemysłu 4.0 bez komunikacji. Wszystkie rzeczy – urządzenia, moduły i maszyny – komunikują się we wszystkich kierunkach. I co chwilę w ucho wpada OPC UA.

Ale co się za tym kryje? Skąd się to wzięło? I na co się to przyda?

Na te pytania odpowiada raport, który dodatkowo wyjaśnia, dlaczego OPC UA jest czymś więcej, niż tylko magistralą przemysłową.

Cyfrowy bliźniak

Lenze Knowledge #5

Przemysł maszynowy jest pod ciągłą presją czasu i kosztów: dotrzymywanie terminów dostaw, trzymanie się uzgodnionych specyfikacji i do tego wprowadzanie zmian w oprogramowaniu podczas uruchamiania, gdy klient siedzi nam już na karku. W razie problemów szybko może się zdarzyć, że do pełnej akceptacji prototypu przez klienta będzie potrzeba kilku podejść. Jednak wtedy kalkulacja kosztów będzie nadawała się już na makulaturę. Jednym z rozwiązań tego dylematu jest inżynieria cyfrowa.

Obecnie do projektowania, symulowania, dystrybucji maszyn oraz zarządzania nimi stosuje się już najróżniejsze programy narzędziowe o wysokim stopniu specjalizacji. Jednak wiele dostępnych rozwiązań to nadal rozwiązania wyspowe i w wielu miejscach brakuje spójnego, cyfrowego łańcucha procesowego. Raport towarzyszy robotowi w pełnym cyklu życia produktu i na podstawie różnych przykładów wyjaśnia, jaka wizja kryje się za cyfrowym bliźniakiem i jakich korzyści można się po nim spodziewać w fazach o całkowicie różnej charakterystyce.

Pobierz raport

Przetwarzanie w chmurze a przemysł maszynowy

Lenze Knowledge #4

Przetwarzanie w chmurze jako część transformacji cyfrowej jest na ustach wszystkich – ale co to właściwie jest i w jaki sposób może na tym skorzystać producent OEM?

Raport prezentuje szczegółową wiedzę podstawową na temat przetwarzania w chmurze i związane z nim modele usług. Tutaj omówiono również zalety i przedstawiono sposób uproszczenia konfiguracji. Dokument porusza temat ryzyka i przeszkód, które mogą napotkać użytkownicy chmury, pomaga w doborze właściwego modelu chmury i omawia różne metody rozliczeń. Nacisk położono tutaj na prezentację chmury w warunkach rzeczywistych w procesie produkcji. Praktyczne przykłady pokazują sposób, w jaki chmura przyczynia się do konkretnych postępów poprzez analizę i przetwarzanie danych.

Oprogramowanie Dilemma w przemyśle maszynowym

Lenze Knowledge #3

Świat cyfrowy trwale zmienia przemysł maszynowy. Zwiększa się złożoność maszyn oraz stopień indywidualizacji, a ponadto powstają nowe usługi i modele biznesowe. Nakłady związane z oprogramowaniem rosną w ten sposób wykładniczo. Dlatego konieczne jest znalezienie środków i sposobów na bardziej efektywne programowanie.

Jednak samo dodatkowe know-how branżowe nie wystarcza do rozwiązania problemu. Chcąc korzystać na nowoczesnych metodach projektowania, u producenta OEM musi zmienić się również organizacja procesów. Raport praktycznie objaśnia, które aspekty statusu quo przysparzają problemów, i udziela odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób będzie przebiegać dalszy rozwój przemysłu maszynowego. Uwaga skupia się na szybkiej adaptacji maszyn do wymagań klientów oraz efektywnym kształtowaniu procesów projektowania dzięki zastosowaniu zwinnych metod i na pytaniu o konsekwentne zapewnienie jakości rozwoju oprogramowania.

Bezpieczeństwo funkcjonalne

Lenze Knowledge #2

Z przepisów odnoszących się do bezpieczeństwa maszyn wynika, że producent maszyny musi zapewnić bezpieczeństwo człowieka, maszyny i środowiska w całym cyklu życia (i w każdym trybie pracy) maszyny. Jeśli kadra zarządzająca nie dopilnuje realizacji tego wymogu, zostanie pociągnięta do odpowiedzialności za skutki – niekiedy ryzykując również utratę prywatnego majątku.

Istnieje wiele obowiązków, które należy wypełniać. Są one zapisane w niezliczonych ustawach i dyrektywach. Raport stanowi zarys wymogów prawnych, porad dotyczących realizacji oraz konsekwencji nieprzestrzegania przepisów. W jednym z punktów omówiono wzajemne zależności między bezpieczeństwem rozumianym jako safety i security. Oba tematy były postrzegane kiedyś jako przeciwieństwa, natomiast obecnie pojęcia safety i security zbliżyły się do siebie i muszą być uwzględniane oraz analizowane wspólnie. Dokument omawia dodatkowo szanse wynikające z bezpieczeństwa funkcjonalnego. Trzy konkretne przykłady pokazują, na czym polega bezpośrednia opłacalność bezpieczeństwa. Dla chcących dalej zgłębiać ten temat zamieściliśmy ciekawe propozycje lektur, wśród których znalazły się nie tylko normy i dyrektywy, ale również ważne interpretacje.

Cyfrowe wyzwanie

Lenze Knowledge #1

Nasz pierwszy raport w sposób pragmatyczny wskazuje kroki niezbędne do poradzenia sobie z zadaniami związanymi z cyfryzacją. Ponieważ droga od klasycznego rozwoju produktów do zarządzania innowacjami wymaga również adaptacji struktury przedsiębiorstwa i kultury organizacyjnej. Wiedza podstawowa oraz uporządkowanie powiązań, porady związane z pokonywaniem przeszkód oraz propozycje dalszej lektury uzupełniają treść dokumentu.

Raport jest adresowany w pierwszej linii do dyrektorów i osób odpowiedzialnych z kadry zarządzającej przedsiębiorstwa.