Transformacja dzięki ewolucji od 70 lat jest tajemnicą firmy Lenze

Kończąc 70 lat jako przedsiębiorstwo, można mówić o szczególnym osiągnięciu – zwłaszcza w dobie szybkiego życia, w której cykle ekonomiczne są coraz krótsze i wszystkie firmy stoją na równi przed dużymi globalnymi wyzwaniami, które niesie ze sobą era digitalizacji.

W roku 2017 firma Lenze świętowała jubileusz 70-lecia istnienia, na który przybyło ponad 4.000 gości z całego świata. Inauguracją uroczystości był „Dzień przyszłości przemysłu maszynowego”, wydarzenie dla klientów i mediów. Ponad 400 międzynarodowych ekspertów z branży i przedstawicieli mediów pojawiło się na zaproszenie Lenze w centrali firmy niedaleko Hameln, aby spojrzeć w przyszłość przemysłu maszynowego. Jakie będą trendy dnia jutrzejszego? Jakie aktualne tendencje mają wpływ na branżę? Jakie rozwiązania determinują kształt przyszłości? To tylko niektóre z pytań, które eksperci Lenze omawiali z klientami, partnerami, przedstawicielami mediów i przyjaciółmi firmy. Renomowani prelegenci o najróżniejszych specjalizacjach omawiali temat digitalizacji, IoT i przyszłe wyzwania oraz szanse przemysłu maszynowego w przyszłości.

I tak na przykład Michael Hilzinger z firmy Klöckner & Co. SE podzielił się spostrzeżeniami dotyczącymi transformacji koncernu w efekcie digitalizacji. Hans-Jürgen Jakobs, redaktor naczelny gazety Handelsblatt, mówił o znaczeniu digitalizacji dla gospodarki, natomiast profesor Jan Teunen, Cultural Capital Producer, podjął temat wyzwań związanych z kształtowaniem otoczenia sprzyjającego motywacji pracowników. Jednak nie tylko prelekcje tematyczne otworzyły gościom wiele możliwości do dyskusji, lecz również rozmowy biznesowe, rozmowy przy okrągłym stole i własny marketplace Lenze. Wieczorem przyszedł czas na świętowanie. W klimacie smacznego jedzenia, dobrej muzyki i nastroju tanecznego wznieśliśmy toast za 70-lecie istnienia firmy i – w nadziei – również za pomyślną przyszłość.

twitter hashtag: #70Lenze

Na konferencji prasowej następnego dnia, omawiającej bilans, zarząd Lenze zaprezentował blisko 50 dziennikarzom wyniki z poprzedniego roku obrachunkowego, które po raz pierwszy zostały również ujęte w nowym, cyfrowym sprawozdaniu z działalności. W ten sposób Lenze wkracza na nowe drogi i pod hasłem „70 lat. Przemysł 4.0” po raz pierwszy multimedialnie podsumowuje swoją działalność i jej wyniki z podziałem na grupy docelowe.

Christian Wendler, prezes zarządu Lenze, wykorzystał okazję 70-lecia Do zaprezentowania przedstawicielom mediów pierwszego zarysu nowej strategii przedsiębiorstwa „Lenze 2020+”. Warsztaty dla prasy branżowej odbywające się po prezentacji, z udziałem dyrektora ds. innowacji Franka Maiera, pod tytułem „Zacierające się granice między automatyką opartą na napędach i sterownikach” pokazały przedstawicielom mediów rozrywkowy aspekt innowacji à la Lenze w sytuacji, gdy urządzenie i950 z nowej platformy automatyzacji Lenze będzie wykonywało polecenia wydawane przez asystenta Alexa.

Dzień przyszłości przemysłu maszynowego 2017

Ukoronowaniem tygodnia świętowania był duży festyn rodzinny w siedzibie w Extertal. Blisko 4000 Lenzian świętowało jubileusz w blasku słońca wspólnie z rodzinami, przyjaciółmi oraz partnerami firmy z całego świata. Radosne dzieci i pogodny nastrój u dorosłych – widok znany ze świętowania urodzin. Oprócz atrakcji dla dzieci, ujeżdżania byka i symulatora Formuły 1 uwagę przyciągał „Walk of Time”. Tutaj odwiedzający mogli udać się w podróż przez siedem dziesięcioleci firmy Lenze i zapoznać się z najważniejszymi kamieniami milowym w jej historii.

Oprócz tego szczególną chwilą było przekazanie czeku na rzecz organizacji Różowa wstążka. Poprzedziła go akcja sportowa, w której wszyscy Lenzianie z całego świata mogli przekazać na dobry cel równowartość przebytych kilometrów. Ostatecznie „przebiegano” 287 714 kilometrów. Zebrane środki zostały przekazane na rzecz specjalnego programu pomocy dla dzieci i młodzieży, których mamy zachorowały na raka piersi.

Festyn rodzinny 2017